Vitamíny: Historie a význam objevu

Vitamíny byly poprvé pojmenovány polským biochemikem Kazimierzem Funkem, který izoloval sloučeninu z rýžových otrub, známou jako vitamín B1. Tento objev vedl k pochopení nemocí způsobených nedostatkem vitamínů a k nominacím na Nobelovu cenu.

To, že existují vitamíny, tvrdil už v roce 1880 ruský lékař Nikolaj Lunin. Jméno jim ale dal až polský biochemik Kazimierz Funk, který v roce 1911 izoloval z rýžových otrub sloučeninu, která později vešla ve známost jako vitamín B1 neboli thiamin. Šlo o vůbec první oficiálně uznaný vitamín. Byl to epochální objev, díky němuž dnes čteme o nemocech jako beri-beri či pelagra téměř výhradně v archivních lékařských časopisech. Funk se narodil 23. února 1884. Jako první člověk na světě použil slovo vitamín, respektive navrhl toto označení pro chemické látky nezbytné pro správné fungování organismu lidí a zvířat vyskytující se v potravinách. Název těchto látek vycházel z latinských slov „vital“ a „amine“, volně přeloženo „životně důležité aminy“. Později se sice zjistilo, že vůbec nejde o aminy, tedy o sloučeniny odvozené od amoniaku, ale název se ujal a téměř ve všech světových jazycích zní podobně. Polský biochemik, který dokázal světu, že některé nemoci jsou způsobeny nedostatkem vhodných vitamínů v potravinách, byl během svého života celkem čtyřikrát nominován na Nobelovu cenu – za fyziologii a medicínu v roce 1914 a 1925, za chemii v letopočtech 1926 a 1946. Pokud vás zajímají životní peripetie geniálního vědce nebo to, jakou úlohu sehráli v jeho výzkumu holubi, poslouchejte další díl Příběhů z kalendáře. Všechny díly pořadu na mujRozhlas Související Expedice do světa vitamínů Lidský organismus nedokáže (až na výjimky) vitamíny vyrobit. Proto je musí získávat ze stravy nebo jejích doplňků. Jak syntetické vitamíny a doplňky stravy vznikají?
Sdílet:
Zpět na blog